top of page
  • Writer's pictureStrahinja Ćalović

Kako sam napravio parodiju popularniju od realnosti – ACA INFORMACIJA.

Updated: Apr 20, 2018

Te 2012. godine (u pozadini NE ide muzika iz serije „Grlom u jagode“ jer je to glupi kliše) odlučio sam da napravim nešto drugačije. Izbor je pao na Tviter. Lagao bih ako bih rekao da znam zašto.

Strahinja Ćalović - Blog

Spojio sam dve stvari koje volim, a za koje neki tvrde da umem da ih radim: sport i humor, dakle kombinacija poput domaće fudbalske lige.


Ako bih rekao da sam mnogo razmišljao koga ću da parodiram lagao bih, kao malopre, mada ni malopre nisam lagao već sam se ogradio, tako da je sve što ste do sada pročitali 100% tačno. Izbor je pao na najpopularnijeg sportskog komentatora u Srbiji, Aleksandra Stojanovića. Kažu da parodiramo zapravo ono što volimo ili čemu se divimo, tako da je ideja bila daleko od zlonamerne, naprotiv!


Otkud ime Aca Informacija? Paaa, bio mi je potreban nik/nadimak za tviter profil (ono što ide posle @) a ručak je bio već bio na stolu i onda sam na brzinu spojio Aca sa Informacija i eto. Četiri godine kasnije pravog Acu Stojanovića često zovu tim nadimkom.


Krenuo sam skromno, zapratio neke ljude da me primete, napisao nekoliko tvitova i ljudima se dopalo. Desetak dana kasnije, neko mi napisa na Tviteru (ovom prilikom ga/je pozdravljam): Hej Aco, zašto ne povežeš svoju Facebook stranicu sa Tviterom?

Tada mi je sinulo! Zaboravio sam da ugasim šporet! Ugasio sam šporet i opet pročitao ovaj tvit. Potom odem na Facebook i vidim da neki nesrećnik (koga NE pozdravljam ovom prilikom) kopira sve što napišem na Tviteru na Facebook stranicu Aca Informacija i da sve više ljudi to „lajkuje“. Morao sam to da sprečim. Usledila je selidba Ace Informacije na Facebook.


10 minuta kasnije moja originalna „Aca Informacija“ Facebook stranica je bila otvorena. I onda je krenuo njen vrtoglavi uspon! E pa nije… Nešto je zabagovalo, ni dan danas ne znam šta i morao sam da otvorim novu stranicu a prvobitnu da ugasim. Pošto FB ne dozvoljava da imate dve stranice istog imena, napravio sam stranicu „Aca Informacija.“. Kao što vidite, tačka i dalje stoji. Ne brišem je, neka stoji.


I onda je krenuo njen vrtoglavi uspon. Ali stvarno ovaj put. FB pratioci su brzo nadmašili Tviter pratioce, nešto kasnije, sada moj dobar drug „Pantela“ (legenda srpskog Fejsbuka, znate već), podržao je moj rad iako se nismo ni poznavali. To mi je dodalo vetar u leđa, da ne kažem u lajkove, a onda je od čuvenog Njuza stigla prva poslovna ponuda.

„Hej Aco, ko god da si, javi se imamo predlog za tebe.“


Predlog je bio da napravimo šaljivu verziju prvenstva EURO 2012. Rado sam pristao. Sprovedemo projekat u delo, ja izmislim gomilu nepostojećih fudbalskih događaja i intervjua i Aca Informacija postane još poznatiji. Dao sam potom i par intervjua: Tarzanija, Telegraf, 24sata…


Sve je išlo u dobrom smeru, a onda odjednom!

Šalim se, ništa se nije desilo, sve je nastavilo da ide kako treba, ovo je zbog dramatičnosti. Aca je rastao i u jednom trenutku nakon mnogo (nadam se duhovitih objava), moj Aca Informacija je na Tviteru prestigao pravog Acu Stojanovića po broju pratilaca. Tada sam postao svestan šta sam zapravo uradio.


Dve godine kasnije, Aca Informacija je stigao i do 100 000 pratilaca na Fejsbuku.

Skoro 4 godine kasnije: Acu Informaciju na FB-u prati preko 180 000 pratilaca, na Tviteru preko 60 000, Acu Stojanovića 87,123129% gledalaca zove Aca Informacija, napisao sam preko 170 najava za sportske događaje (jedan fan ih je čak sve sačuvao na računaru pa mi ih je nedavno i poslao), meni su društvene mreže postale posao a Aca je postao deo života mnogih na srpskom delu društvenih mreža.


Sada već može da počne muzika iz serije „Grlom u jagode“. Šalim se, ne može, i dalje je kliše.


Strahinja Ćalović (Aca Informacija)


P.S. Hvala svima koji su me podržavali i trpeli da po 10 sati dnevno pratim statistiku stranice i odgovaram na poruke i komentare pratilaca. Znaju oni ko su.

P.P.S. Napravio sam još neke stranice koje verovatno pratite, ali o tome drugi put.

P.P.P.S. Hvala i vama, bez vas ne bi bilo Ace Informacije. Ovo nije kraj, samo još bolji početak.


Aca Informacija na Facebooku: https://www.facebook.com/acainfo/

Aca Informacija na Tviteru: https://twitter.com/acainformacija

Aca Informacija na Instagramu: https://www.instagram.com/acainformacija/?hl=sr


bottom of page